Întâmplare cu un bob de mazăre

Mariei şi frăţiorului ei nu le place deloc mâncarea de mazăre. Amândoi privesc încruntaţi boabele, care plutesc în sosul de tomate din farfurie şi nu vor să dispară nicicum.
Copiii sunt tare bosumflaţi. Au încercat toate trucurile învăţate de la Bursucul Magician, vecinul lor de sub pat. Degeaba. Nici ideile Elefantului de Pâslă, pitit în şifonier, nu le-au fost de ajutor. Boabele de mazare se încăpăţânează să rămână în farfurie.
– Oare ar fi mai bine să le mâncăm în loc să le facem să dispară? îşi întrebă Maria frăţiorul.
Abia apucă băieţelul să deschidă gura pentru a-i răspunde, când ce să vezi?

Sub ochii măriţi de uimire ai copiilor, un bob de mazăre, cu joben şi surtuc, sări pe marginea farfuriei şi, după ce făcu o plecăciune elegantă, grăi aşa:
– Sunt verde, dulce, rotunjor,
dintr-o păstaie mă strecor uşor
în multe feluri de mâncare
pentru copii cu mic, cu mare.
Am multi fraţi, la fel ca mine,
şi ne înţelegem foarte bine.
Nu suntem noi prea arătoşi,
dar suntem cu adevărat gustoşi.
Şi chiar de suntem mititei,
suntem iubiţi de prichindei.
Dragi copii, hai încercaţi
şi, dacă mazăre mâncaţi,
sigur n-o sa regretaţi!
Apoi, bobul se scufundă din nou în farfurie, dar înainte de a se face nevăzut printre firele de mărar şi sos, le şopti cu glas tainic copiilor:
– De câte ori veţi mai dori să întâlniţi un bob, aşa ca mine, mâncaţi o portie sănătoasă de mazăre! Suntem atât de mulţi şi abia aşteptăm să ne arătăm copiilor cuminţi! Încercati şi nu o să regretaţi, încercaţi şi nu o să regretaţi, se auzi ca un ecou vocea bobului. După un timp, liniştea cuprinse încăperea.
Poate părinţilor li s-ar fi părut de necrezut o asemenea întâmplare, dar Mariei şi fraţiorului său, nu. În lumea lor fantastică totul era posibil. Chiar şi o întâlnire neobişnuită cu un bob de mazăre vorbitor.
Aşa că, hotărîră să păstreze secretul şi să mănânce tot din farfurie. Cum altfel ar mai putea cere încă o porţie de mazăre?
(poveste scrisă pentru cosuldelegume.ro)

Distribuie:

FacebooktwitterFacebooktwitter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.